KARAKTERISTIK DAN KUALITAS MUTU KARAGINAN RUMPUT LAUT DI INDONESIA

Surya Adi Saputra, Muammar Yulian, Khairun Nisah

Abstract


Carrageenan is a product produced from the extraction process of red seaweed (Rhodophyceae). Carrageenan can be used in various business fields, both in the food and non-food sectors, which function as a gelling additive, binder, emulsifier and stabilizer. The research method used is Literature Review with data collection and screening that has inclusion and exclusion criteria. The results obtained indicate that the quality characteristics and quality for water content and average gel strength have not met the established standards, while the yield value, ash content and average viscosity have met the quality standards set by FAO, FCC and EEC. . The factors that greatly affect the characteristics and quality of carrageenan from seaweed are alkaline concentration, seaweed harvesting age, temperature and extraction time as well as the type and environmental conditions where the seaweed grows.


Keywords


carrageenan; yield; moisture content; ash content; viscosity; gel strength

Full Text:

PDF

References


Agustin, A., Saputri, A. I., dan Harianingsih. (2017). Optimasi Pembuatan Karagenan Dari Rumput Laut Aplikasinya Untuk Perenyah Biskuit. Jurnal Teknik Kimia, 2(2), 42-47.

Arzani, L. D. P., Muhandri, T., dan Yuliana, N. D. (2020). Karakteristik Karaginan Semi- Murni Dari Rumput Laut Kappaphycus striatun dan Kappaphycus alvarizii. Jurnal Teknologi dan Industri Pangan, 31(2), 95-102.

Asikin, A. N., dan Kusumaningrum, I. (2019). Karakteristik Fisikokimia Karaginan Berdasarkan Umur Panen yang Berbeda dari Perairan Bontang, Kalimantan Timur. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 22(1), 136-142.

Asikin, A, N., Kusumaningrum, I., dan Sutono, D. (2015). Ekstraksi dan Karakterisasi Sifat Fungsional Karaginan Kappaphycus alvarezii Asal Pesisir Kabupaten Kutai Timur. Jurnal Ilmu dan Teknologi Kelautan Tropis, 7(1), 49-58.

Darmawan, M., Bandol Utomo, S. B., dan Yudi Mulia R. A. (2013). The Quality of Alkali Treated Cottonii (ATC) Made from Eucheuma cottonii Collected from Different Regions In Indonesia. Squalen Bulletin of Marine & Fisheries Postharvest & Biotechnology, 8(3), 117-127.

Desiana, E., & Hendrawati, T. Y. (2015). Pembuatan Karagenan Dari Eucheuma Cottonii Dengan Ekstraksi KOH Menggunakan Variabel Waktu Ekstraksi. Jurnal Teknologi, 007, 1-7.

Ega, L., Cristina, C. G., & Meiyasa, F. (2016). Kajian Mutu Karaginan Rumput Laut Eucheuma cottonii Berdasarkan Sifat Fisiko-Kimia pada Tingkat Konsentrasi Kalium Hidroksida (KOH) yang Berbeda. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 5(2), 38-44.

Erjana, S., Dotulong, V.,& Montolalu, R. (2017). Mutu Karaginan Dan Kekuataan Gel dari Rumput Laut Merah Kappaphycus alvarezii. Jurnal Media Teknologi Hasil Perikanan, 2(5), 130-133.

Failu, I., Supriyono, E., & Suseno, S. H.(2016). Peningkatan Kualitas Karagenan Rumput Laut Kappaphycus alvarezii Dengan Metode Budidaya Keranjang Jaring. Jurnal Akuakultur, 15(2), 124-131.

Fardhyanti, D. S., & Julianur, S. S. (2015). Karakterisasi Edible Film Berbahan Dasar Ekstrak Karaginan Dari Rumput Laut (Eucheuma Cottonii). Jurnal Bahan Alam Terbarukan, 4(2), 68-73.

Fatmawati, D., Abidin, M. R. P., & Roesyadi, A. (2014). Studi Kinetika Pembentukan Karaginan dari Rumput Laut. Jurnal Teknik Pomits, 3(1), 27-32.

Gerung, M. S., et al. (2019). Pengaruh Konsentrasi Pelarut dan Lama Ekstraksi Pada Produksi Karaginan. Jurnal Media Teknologi Hasil Perikanan, 7(1), 25-31.

Harun, M., Montolalu, R. I., & Suwetja, I. K. (2013). karakteristik Fisika Kimia Karaginan Rumput Laut Jenis Kappaphycus alvarezii Pada Umur Panen yang Berbeda di Perairan Desa Tihengo Kabupaten Gorontalo Utara. Jurnal Media Teknologi Hasil Perikanan, 1(1), 7-12.

Hakim, A. R., Wibowo, S., Arfini, F., dan Rosmawaty. (2011). Pengaruh Perbandingan Air Pengekstrak, Suhu Presipitasi dan Konsentrasi Kalium Klorida (KCl) Terhadap Mutu Karaginan. Jurnal Pascapanen dan Bioteknologi kelautan dan Perikanan, 6 (1), 1-11.

Hudi, L. (2017). Karakteristik Karagenan Dari Berbagai Jenis Rumput Laut yang Diproses Dengan Berbagai Bahan Ekstraksi. Jurnal Rekapangan, 11(1), 36-42.

Husna, A., Metusalach,. & Fachrul. (2016). Fisika Kimia Karaginan Kappaphycus alvarezii Hasil Ekstraksi Menggunakan Natrium Hidroksida (NAOH) dan Penjendal Isopropil Alkohol (IPA) dan Etanol. Jurnal Rumput Laut Indonesia, 1(2), 132-142.

Ilhamdy, A. F., Jumsurizal., Sabila, W. K., dan Pratama, G. (2019). Sifat Fisiko-Kimia Semi Refined Carrageenan (SRC) Kappaphycus alvarezii Dari Perairan Karimun, Kepulauan Riau, Indonesia. Jurnal Perikanan dan Kelautan, 9(1), 125-136.

Junaidi, L., Hutajulu, T. F., Sudibyo, A., Lestari, N., dan Aviana, T. (2018). Pengaruh Konsentrasi KOH dan Waktu Alkalisasi Serta Umur Panen Kappaphycus alvarezii Terhadap Karakteristik Mutu Karaginan Murni. Jurnal Warta IHP, 35(1), 20-28.

Kreckhoff, R. L., Sukoso., Yanuwiadi, B., Mangindaan, R., dan Keppel, C. R. (2015). Rendemen, gel strength and viscosity of red algae Kappaphycus alvarizii (Doty) in Minahasa Peninsula. Journal of Biodiversity and Environmental Sciences, 7(6), 23-31.

Kumayanjati, B., & Dwimayasanti, R. (2018). Kualitas Karaginan Dari Rumput Laut Kappaphycus alvarezii pada Lokasi Berbeda di Perairan Maluku Tenggara. Jurnal Pendidikan Biologi Kelautan dan Perikanan, 13(1), 21-32.

Maghfiroh, Y. (2016). Pengaruh Penggunaan Isopropanol dengan Konsentrasi yang Berbeda Terhadap Nilai Rendemen Karaginan yang di Ekstraksi dari Rumput Laut Halymenia durvillei. Tesis, 1-50.

Nasruddin., Asikin, A.N., & Kusumaningrum, I. (2016). Pengaruh Konsentrasi KOH Terhadap Karakteristik Karagenan Dari Kappaphycus Alvarezii. Jurnal Ilmu Perikanan Tropis, 21(2), 55-63.

Ningsih, F. L. (2014. Jenis dan Konsentrasi Alkali Dengan Presipitasi KCl Yang Berbeda Terhadap Mutu Karaginan Dari Rumput Laut Kappaphycus alvarezii Asal Pulo Panjang Serang Banten. Tesis. 1-33.

Nosa, S. P., Karnila, R., & Diharmi, A. (2020). Potensi Kappa Karaginan Rumput Laut (Eucheuma Cottonii) Sebagai Antioksidan dan Inhibitor Enzim α-Glukosidase. Jurnal Berkala Perikanan Terubuk, 48(2), 1-10.

Panggabean, J. E., et al. (2018). Ekstraksi Karaginan Rumput Laut Merah (Kappaphycus alvarezii) Dengan Perlakuan Perendaman dalam Larutan Basa. Jurnal Media Teknologi Hasil Perikanan, 6(3), 65-70.

Pumpente, O. I., Nugroho, L. P. E., & Syarief, R. (2019). Mutu Fisik dan Rendemen Alkali Treated Cottonii Hasil Pengolahan Pada Berbagai Tingkat Konsentrasi NaOH, Suhu dan Waktu Ekstraksi. Jural Keteknikan Pertanian, 7(1), 57-64.

Siregar, R. F., Santoso, J., & Uju. (2016). Karakteristik Fisiko Kimia Kappa Karaginan Hasil Degradasi Menggunakan Hidrogen Peroksida. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 19(3), 256-266.

Sulistiyo, B. (2018). Kelautan dan Perikanan Dalam Angka Tahun 2018. Jakarta: Pusat Data, Statistik dan Informasi Kementerian Kelutan dan Perikanan.

Sumarni, N. K., dan Sulastri E. (2017). Ekstraksi Dan Karakterisasi Src Dari Rumput Laut Jenis Eucheuma cottonii. Prosiding Seminar Nasional Kimia, Yogyakarta.

Supriyantini, E., Santosa, G. W., dan Dermawan, A. (2017). Kualitas Ekstrak Karaginan dari Rumput Laut Kappaphycus alvarezii Hasil Budidaya di Perairan Pantai Kartini dan Pulau Kemojan Karimunjawa Kabupaten Jepara. Jurnal Buletin Oseanografi Marina, 6(2), 88-93.

Suryani, I., Waluyo, S., dan Ali, M. (2015). Karakteristik Kualitas Karaginan Dari Rumput Laut Kappaphycus alvarezii Dengan Perlakuan Bleaching Yang Berbeda : Kajian Kualitas Organoleptik dan Proksimat. Jurnal Teknik Perikanan Lampung, 4(3), 161-168.

Wenno, m. r., Thenu, J. L., & Lopulalan, C. G. C. (2012). Karakteristik Kappa Karaginan Dari Kappaphycus alvarezii Pada Berbagai Umur Panen. Jurnal Pascapanen Bioteknologi Perikanan, 7(1), 61-67.

Wulandari, N. S., Pramesti, R., & Susanto, A. B. (2019). Analisis Parameter Fisika dan Kimia Karaginan Kappaphycus alvarezii Doty 1985 (Florideophyceae : Solieriaceae) Dengan Variasi Ekstraksi dari Perairan Bluto. Journal of Marine Research, 8(4), 409-415.




DOI: http://dx.doi.org/10.22373/lj.v9i1.9189

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2021 Surya Adi Saputra, Muammar Yulian, Khairun Nisah

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

INDEXED IN