Comparison of Nata Quality From Cassava Peels (Manihot esculenta), Ladyfinger Bananas Peels (Musa acuminata Colla), and Durian Peels (Durio zibethinus)
Abstract
Abstract : Agricultural waste is composed of carbohydrates which can be be used as a growth medium for bacteria Acetobacter xylinum to produce fermented products in the form of nata. Producing nata from fruit waste such as Cassava peels (Manihot esculenta), Ladyfinger bananas peels (Musa acuminata Colla) and Durian peels (Durio zibethinus) is one of the efforts to reduce environmental pollution. This study aims to compare the quality of nata from Cassava peels (endodermis), Ladyfinger bananas peels (endodermis) and durian peels (endodermis) based on the gel thickness, nata yield and organoleptic test. From the results of the study concluded that Durian peels and Ladyfinger bananas peels could be used as an essential ingredient in making nata. Nata de durio is the best nata product in terms of thickness, nata yield and organoleptic tests. Meanwhile Cassava peels cannot be used as raw material for making nata.
Abstrak : Limbah pertanian terdiri dari karbohidrat, yang dapat digunakan sebagai media pertumbuhan bagi bakteri Acetobacter xylinum untuk menghasilkan produk fermentasi dalam bentuk nata. Memproduksi nata dari limbah buah seperti kulit ubi kayu (Manihot esculenta), kulit pisang Ladyfinger (Musa acuminata Colla), dan kulit Durian (Durio zibethinus) adalah salah satu upaya untuk mengurangi pencemaran lingkungan. Penelitian ini bertujuan untuk membandingkan kualitas nata dari kulit ubi kayu (endodermis), kulit pisang emas (endodermis), dan kulit durian (endodermis) berdasarkan ketebalan gel, rendemen nata, dan uji organoleptik. Hasil penelitian menyimpulkan bahwa kulit Durian dan kulit pisang emas dapat digunakan sebagai bahan penting dalam membuat nata. Nata de durio adalah produk nata terbaik dari segi ketebalan, rendeman, dan uji organoleptik, sedangkan kulit ubi kayu tidak dapat digunakan sebagai bahan baku pembuatan nata.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Alberto, E. L., de Ocampo, A. N., Depasupil, C. G., Ligaray, M., Eusebio, R. C., Orbecido, A., Beltran, A., & Patacsil, L. (2019). Acetylation of Nata de coco (bacterial cellulose) and membrane formation. MATEC Web of Conferences, 268, 04003. https://doi.org/10.1051/matecconf/20192680 4003
Arisman, R. A. (2017). UIN Alauddin Makassar. UIN Alauddin Makasar, 1–86. https://doi.org/10.1007/s00122-013-2240-4
Budhiono, A., Rosidi, B., Taher, H., & Iguchi, M. (1999). Kinetic aspects of bacterial cellulose formation in nata-de-coco culture system. Carbohydrate Polymers, 40(2), 137–143. https://doi.org/10.1016/S0144-8617(99)00050-8
Fontana, J. D., Koop, H. S., Tiboni, M., Grzybowski, A., Pereira, A., Kruger, C. D., da Silva, M. G. R., & Wielewski, L. P. (2017). New Insights on Bacterial Cellulose. In Food Biosynthesis (Issue 1886). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-811372-1.00007-5
Harlis, H., Murni, P., & Muswita, M. (2015). Pemanfaatan Acetobacter xylinum terhadap Peningkatan Kualitas Nata de Banana Skin. Biospecies, 8(1), 29–33.
Hutami, F. D., & Harijono, H. (2014). Pengaruh Penggantian Larutan dan Konsentrasi NaHCO3 Terhadap Penurunan Kadar Sianida Pada Pengolahan Tepung Ubi Kayu [in press Oktober 2014]. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 2(4), 220–230. https://jpa.ub.ac.id/index.php/jpa/article/ view/94
Iskandar, J. (2017). Etnobiologi dan Keragaman Budaya di Indonesia. Indonesian Journal of Anthropology, 1(1), 27–42. https://doi.org/10.24198/ umbara.v1i1.9602
Kementan. (2020). Kementerian Pertanian - Data Lima Tahun Terakhir. https://www.pertanian.go.id/home/?show=page&act=view&id=61
Kotatha, Di., & Rungrodnimitchai, S. (2018). Synthesis and Characterization of Nanofiber of Oxidized Cellulose from Nata de Coco. International Journal of Chemical Engineering, 2018. https://doi.org/10.1155/2018/2787035
Matura, Woatthichai, & Nuanphan, N. (2013). Sugar production from durian (Durio zibethinus Murray) peel by acid hydrolysis. African Journal of Biotechnology, 12(33), 5244–5251. https://doi.org/10.5897/ajb2013.12141
Merr, A. L., Air, S., & Cocos, K. (2019). Uji Coba Pemanfaatan Sari Daun Katuk ( Sauropus nucifera L . ) Dalam Pembuatan Nata de Coco. 24(3).
Nugroho, D. A., & Aji, P. (2015). Characterization of Nata de Coco Produced by Fermentation of Immobilized Acetobacter xylinum. Agriculture and Agricultural Science Procedia, 3, 278–282. https://doi.org/10.1016/ j.aaspro.2015.01.053
Obeng, A. K., Premjet, D., & Premjet, S. (2018). Fermentable sugar production from the peels of two durian (Durio zibethinus Murr.) cultivars by phosphoric acid pretreatment. Resources, 7(4). https://doi.org/ 10.3390/resources7040060
Phisalaphong, M., Tran, T. K., Taokaew, S., Budiraharjo, R., Febriana, G. G., Nguyen, D. N., Chu-Ky, S., & Dourado, F. (2016). Nata de coco Industry in Vietnam, Thailand, and Indonesia. In Bacterial Nanocellulose: From Biotechnology to Bio-Economy. Elsevier B.V. https://doi.org/ 10.1016/B978-0-444-63458-0.00014-7
Rahmawati, A. (2010). Pemanfaatan Limbah Kulit Ubi Kayu (Manihot utilissima Pohl.) dan Kulit Nanas (Ananas comosus L.) Pada Produksi Bioetanol Menggunakan Aspergillus niger. Universitas Sebelas Maret.
Rizal, H. M., Pandiangan, D. M., & Saleh, A. (2013). Pengaruh penambahan gula, asam asetat dan waktu fermentasi terhadap kualitas nata de corn. Jurnal Teknik Kimia, 19(1), 34–39.
Rossi, E., Pato, U., & Damanik, S. R. (2008). Optimalisasi pemberian ammonium sulfat terhadap produksi nata de banana skin. Jurnal Sagu, 7(2).
Sari, Fi. D. N., & Astili, R. (2018). Kandungan Asam Sianida Dendeng dari Limbah Kulit Singkong. Jurnal Dunia Gizi, 1(1), 20. https://doi.org/10.33085/jdg.v1i1.2899
Setyangingtyas. (2014). Pembuatan nata de cassava dari kulit singkong menggunakan sumber nitrogen ekstrak tauge dan kacang hijau. Jurnal Sains Dan Teknologi Kimia, 5(2) Oktob, 124–131. http://lib.ui.ac.id/detail?id=20436858&lokasi=lokal
Shinta, A. (2019). Penguatan pendidikan pro-lingkungan hidup di sekolah-sekolah untuk meningkatkan kepedulian generasi muda pada lingkungan hidup. BEST Media.
Siboro R. (2016). Reduksi Kadar Sianida Tepung Ubi Kayu (Manihot esculenta crantz ) Melalui Perendaman Ubi Kayu dengan NaHCO3. Repository.Unib.Ac.Id, 1–37. http://repository.unib.ac.id/13170/
Statistics, S. S. H. S. of H. (2019). Statistik Tanaman Buah-buahan dan Sayuran Tahunan Statistics of Annual Fruit and Vegetable Plants Indonesia 2018. Badan Pusat Statistik/BPS-Statistics Indonesia.
Sugiyono. (2008). Metode penelitian pendidikan:(pendekatan kuantitatif, kualitatif dan R & D). Alfabeta.
Talawar, S., Narayanswamy, B., & Ravindra, S. N. (2015). Optimization of fermentation conditions for Nata-de-Coco production. Journal of Pure and Applied Microbiology, 9(1), 335–340.
Toda, T. (2016). Cellulose nanofiber “ Nata de coco .” Cellulose Commun., 23(2), 76–80.
Warisno, S., & Kres Dahana, S. P. (2009). Inspirasi Usaha Membuat Aneka Nata. AgroMedia.
DOI: http://dx.doi.org/10.22373/ekw.v6i1.6870
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2020 Mashuri Masri, Irhamniah Irhamniah, Ulfa Triyani A Latif, Rusny Rusny
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
P-ISSN : 2460-8912
E-ISSN : 2460-8920
ELKAWNIE
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Elkawnie: Journal of Islamic Science and Technology in 2022. Published by Faculty of Science and Technology in cooperation with Center for Research and Community Service (LP2M), UIN Ar-Raniry Banda Aceh, Aceh, Indonesia.
View full page view stats report click here