PURIFICATION OF DUG WELL WATER FROM Escherichia coli BY USING CARBON OF RICE HUSK

Hagar Karlani, Fahrul Fahrul, Maria M Meiwati, Herianus Manimoy, Loth Botahala

Abstract


Clean water is one of the human's main needs. Dug well water in Tombang, used for various needs. However, the dug well water has been polluted by E. Coli bacteria which is suspected to be due to the disposal of rubbish and waste carelessly and also the distance of latrines and dug wells that are very close together. Therefore it is important to do water purification using agricultural waste that is not utilized. The analysis showed that the purification of dug well water in Tombang with rice husk charcoal had reduced E. Coli bacteria by 55.6% with MPN pattern 1-0-3 so that the MPN value was 11/100 mL of sample.


Keywords


Dug well water, Tombang, activated charcoal, rice husk, MPN value.

Full Text:

PDF

References


Aminah, S., and Wahyuni, S. (2018). Hubungan Konstruksi Sumur Dan Jarak Sumber Pencemaran Terhadap Total Coliform Air Sumur Gali Di Dusun 3A Desa Karang Anyar Kecamatan Jati Agung Kabupaten Lampung Selatan, Jurnal Analis Kesehatan, Volume 7, No. 1: 698-703.

Anonymous. (2013). Pedoman Penyusunan Rencana Pengolahan Sumber Daya Air. Peraturan Menteri Republik Indonesia Pekerjaan Umum.,No.02/Prt/M/2013. Jakarta.

Aznar, J.S. (2011). Characterization Of Activated Carbon Produced From Coffee Residues By Chemical And Physical Activation. Stockholm. Sweden: Master Thesis In Chemical Engineering.

Bapa, Y., dan Botahala, L. (2019). Effect of the Contact Time of Candlenut Shell Charcoal and H3PO4 Activator as on the Purification Process of Used Cooking Oil, Jurnal Akta Kimia Indonesia (Indonesia Chimica Acta), 12 (2), 104-110.

Botahala, L. (2013). Peranan Abu Sekam Padi terhadap Stabilitas Kuaitas Semen Portland Komposit yang Menggunakan Aditif Batu Kapur. Dissertation. Jurusan Kimia F. MIPA, Universitas Hasanuddin, Makassar.

Botahala, L. (2019). Perbandingan Efektivitas Daya Adsorpsi Sekam Padi Dan Cangkang Kemiri Terhadap Logam Besi (Fe) Pada air Sumur Gali. Cetakan Pertama. Yogyakarta: Deepublish.

Botahala, L., Malailak, Y., Maure, H. S., and Karlani, H. (2019). Determination of Effectiveness Absorption of The Rice Husk And Hazelnut Shell to Purification Used Cooking Oil. Jurnal Akta Kimia Indonesia (Indonesia Chimica Acta), 12 (1), 19-28.

Botahala, L., Padalowa, N., and Kaben, M. (2016). Variation Of Contact Time Of The Candlenut Shell Charcoal Purification Process Used Cooking Oil, Indonesia Chimica Acta, 9 (2), 15-19.

Botahala, L., Zakir, M., and Taba, P. (2013). Peranan Abu Sekam Padi Terhadap Kualitas Mekanis Fisis Semen Portland Komposit yang Menggunakan Aditif Batu Kapur. Indonesia Chimica Acta, 6 (2), 44-50.

Fahrul. (2015). Uji Kualitas Kimia Dan Biologi Sumur Gali Di Sekitar Tempat Pemakaman Umum (TPU) Tombang Kelurahan Kalabahi Tengah Kabupaten Alor-NTT. Skripsi. Program Studi Kimia, F.MIPA, Universitas Tribuana Kalabahi.

Halodoc. (2020). E. Coli. https://www.halodoc.com/kesehatan/e-coli

Indra, A., Nurzal, and Nofrianto, H. (2013). Pengaruh Temperatur Pembakaran pada Komposit Lempung/Silika RHA terhadap Sifat Fisis (Aplikasi pada Bata Merah), Jurnal Teknik Mesin, Vol. 3, No. 2, : 60-65.

Jahiding, M., Ngkoimani, L. O., Erzam, S. H., Ratnawati, W. O., and Maymunah, S. (2011). Pengembangan Briket Hybrid Berbasis Sekam padi dan batubara nuda (brown coal) sebagai bahan bakar alternative. JAF., Vol. 7 No. 1 : 12-21.

Jamilatun, S., and Setyawan, M. (2014). Pembuatan Arang Aktif dari Tempurung Kelapa dan Aplikasinya untuk Penjernihan. Spektrum Industri, 12(1), 73 – 83.

Junaedi, F. N., Maricar, F. H., and Selintung, M. (2010). Pemanfaatan Arang Sekam Padi Sebagai Adosben Untuk Menurunkan Ion Logam Berat Dalam Air Limbah Timbal (Pb). Prodi Teknik Lingkungan Jurusan Teknik Sipil Universitas Hasanuddin.

Kalensun, A. G., Wuntu, A. D. and Kamu, V. S. (2012). Isoterm Adsorpsi Toluena Pada Arang Aktif Strobilus Pinus (Pinus merkusii), Jurnal Ilmiah Sains, 12(2): 100-104.

Kamaliah. (2017). Kualitas Sumber Air Tangkiling yang Digunakan sebagai Air Baku Air Minum Isi Ulang dari Aspek Uji MPN Total Coliform. Media Ilmiah Teknik Lingkungan, 2(2): 5-12.

Karbeka, M., Botahala, L., and Duka, P. (2020). Analysis of mineral content in Hotspring Water samples in Tubbe and Aramaba Village, Pantar Tengah District Alor-NTT. IOP Conference Series : Science and Engineering, 823(1): 1-5.

Manurung, M., Ratnayani, O., and Prawira, R. A. (2018). Sintesis dan Karakterisasi Arang dari Limbah Bambu dengan Aktivator ZnCl2, Cakra Kimia (Indonesian E-Journal of Applied Chemistry), 7(2): 122-129.

Marsono. 2011. Kesehatan Lingkungan. Universitas Diponegoro, Semarang.

Mau, S. R. (2015). Uji Efektifitas Arang Aktif Sekam Padi Dan Cangkang Kenari Terhadap Penurunan Angka Peroksida Dan Kadar Asam Lemak Bebas Pada Minyak Goreng Bekas. Skripsi. Program Studi Kimia, F-MIPA, Universitas Tribuana Kalabahi.

Syukri, M. N. (2014), Karakteristik Limba Padi Sebagai Bahan Baku Bioenergi. Bogor: PT. Insan Fajar Mandiri Nusantara.

Sukawaty, Y., Kamil M., and Kusumawati, E. (2016). Uji Cemaran Bakteri Pada Minuman Air Tebu. Jurnal Ilmiah Manuntung, 2 (2): 248-253.

Sunarti, R. N. (2015). Uji Kualitas Air Sumur dengan Menggunakan Metode MPN (Most Probable Numbers). Bioilmi, 1(1): 30-34.

Taba, P., Arafah, M., Budi, P, Kasim, A. H., Fauziah, S., and Zakir, M. (2013), Adsorpsi Zat Warna Metilen Biru pada Karbon Aktif dari Sekam Padi dengan Memanfaatkan Energi Gelombang Ultrasonik. Jurnal Indonesia Chimica Acta, 6(2): 27-36.

Ummah, I. L. (2013). Sintesis Silika Gel Menggunakan Metode Sol-Gel dan Aplikasinya terhadap Absorpsi Kelembaban Udara. Jurnal Inovasi Fisika Indonesia, 2(3): 23-26.

Wahjuni, S., and Kostradiyanti, B. (2008). Penurunan Angka Peroksida Minyak Kelapa Tradisional Dengan Adsorben Arang Sekam Padi Ir 64 Yang Diaktifkan dengan Kalium Hidroksida. Jurnal Kimia, 2 (1) : 57-60.

Zakir, M., Botahala, L., Ramang, M., Fauziah, S., and Abdussamad, B. (2013). Elektrodeposisi Logam Mn pada Permukaan Karbon Aktif Sekam Padi dengan Iradiasi Ultrasonik. Indonesia Chimica Acta, 6 (2), 9-18.




DOI: http://dx.doi.org/10.22373/lj.v8i2.7362

Refbacks



Copyright (c) 2021 Hagar Karlani, Loth Botahala

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

INDEXED IN